Af Kirsten Sydendal
D. 17. april sidste år kl. 22.30 om aftenen skrev Tine Vinther Clausen til mig, om ikke vi skulle overdynge Internettet med positive historier fra Lolland-Falster. Vi fik lavet en plan, og i dag for et år siden satte vi den i gang, og Lolland-Falster Lovestorm-initiativet blev startet.
Det var et initiativ, som eksploderede og blev større, end vi nogensinde havde troet muligt. Det blev til en folkelig bevægelse, som stadig har vokset sig større med nye tiltag og tusindvis af dedikerede mennesker, der følger, bidrager og bakker op. På Lolland-Falster, i resten af Danmark og i udlandet.
Lolland-Falster Lovestorm opstod sidste år som en kærlig og eksplosiv opfordring til medierne om ikke blot at pege på samfundsproblemer, men også at rette deres fokus på alt det, som faktisk lykkes på Lolland, Falster og småøerne. Vi gjorde det med kærlighed, på en måde og med en energi, som ingen kunne overhøre. Eksperter, medier, lokale og nationale politikere anerkendte det, og vi fik taletid og spalteplads i medierne.
Siden da er lysten til at dele historier, fotos og succeser i vores Facebookgruppen ikke ophørt. Med Facebookgruppen fik vi en stemme, hvor vi sammen kunne tale vores område op, og denne kollektive stemme benyttes stadig og beundres fra mange kanter.
Ser vi tilbage på det år, som er gået, har der været mange højdepunkter. Al presseomtalen, da Lolland-Falster Lovestorm opstod, afsløringen af vores logo, badges til studenterne, deltagelsen i Folkemødet på Bornholm, prisen for Årets Ord og en uforglemmelig fest for Lolland-Falster i Store Vega i København. Og vi afsluttede det første års milepæle med en vellykket høring om den nye Storstrømsbro i sidste uge på Christiansborg. Hvis nogen var kommet med sådanne forudsigelser for et år siden, ville man have rystet på hovedet.
Hvad har Lolland-Falster Lovestorm så betydet? Min vurdering er at Lovestorm i den grad har ændret og udvidet vores bevidsthed. Vi ser mere positivt og optimistisk på det liv, vi lever på Lolland-Falster. Vi føler et sammenhold, en glæde og stolthed ved at høre til lige her. Det er nemlig blevet acceptabelt at sige, at det er her vi bor, og at vi faktisk er ret tilfredse med det. Grundtonen er en anden. Det er som om, at vi er gået fra mol til dur.
Med Lovestormen opdagede vi, at vi selv kan tage magten over fortællingen om Lolland-Falster, og med den erkendelse har vi fået troen på, at nøglen til forandring ligger i hovederne og hænderne på os selv. Denne selvsikre holdning har stor betydning for, hvordan man møder verden, og det smitter igen af på den måde, hvorpå verden møder os.
Lolland-Falster Lovestorm har ikke bare betydet noget for os selv. Vores bevægelse har vakt genlyd i hele Danmark, og jeg er overbevist om, at vores eksempel har givet inspiration, læring og eftertanke både til andre landdistrikter og til politikere og journalister. Lolland-Falster Lovestorm er blevet bemærket og har påvirket især to offentlige debatter. Dels den der handler om Danmarks landdistrikters fremtid og forholdet mellem by og land, dels den som handler om hvad god journalistik er eller bør være – om hvad der er formålet med skarpviklet journalistik og hvilken effekt det har.
Lige nu taler man om en ny udflytningsbølge, og at der er fremgang for landdistrikterne. Det kan vi naturligvis ikke tage æren for helt alene. Sådanne fremskridt sker kun, når man arbejder i fællesskab på mange fronter. Men det, som VI bidrog med – og fortsat bidrager med – fra Lolland-Falster, er noget helt unik og historisk, som stadig bliver nævnt, både når de landsdækkende medier ser tilbage på 2015, og når man analyserer den udvikling, som er i gang lige nu.
For vi ER midt i en brydningstid lige nu. I hele verden. Det vil I sikkert give mig ret i. 2015 var et godt år for Lolland-Falster, men et skidt år for verden. Det er, som om gamle strukturer mister deres kraft og brydes op. Det føles, som om kriserne tager til, og man kan længes efter fortiden, fordi fremtiden virker så usikker. Der er ting, som smelter ned og kollapser, men vi ser også nye strukturer og bevægelser dukke op. Mange er skabt af de muligheder, som internettet og de sociale medier giver os. Og netop sådan et fænomen er Lolland-Falster Lovestorm, som formåede at samle tusinder af stemmer til én stemme. Uden om politikerne, uden om de landsdækkende medier og uden et budget. Kriserne giver grund til frygt, men alt det, der spirer nedefra giver også håb og optimisme.
Lolland-Falster Lovestorm kan føles som en tilfældighed, men det kan også tolkes som noget meget forudbestemt, hvor en lang række af helt særlige forudsætninger var til stede for, at det kunne ske. Vilkår og historie, som gjorde, at netop vi var de første her i landet, der sammen satte foden ned og sagde, at nok var nok. Jeg bliver stadig helt høj ved tanken om, hvad det var der skete, og alt det vi kan udrette herefter.
Da vi planlagde 1 års dagen for Lolland-Falster Lovestorm, besluttede vi at gøre én bestemt by til Årets Lovestormby. Vi valgte Nakskov, for det var jo her, at det hele startede for 1 år siden. Vi er taknemmelige for at måtte holde det her i Theisens hyggelige gård og over, at så mange har ønsket at bakke op om fejringen. Vi vil videreformidle fakta om Nakskov og alle de fine historier, vi får skabt i løbet af dagen, og senere lægge det ud på nettet. Og senere vil vi indbyde alle til at indstille deres by, landsby eller ø som næste års Lovestormby. På den måde vil vi fremover benytte vores årsdage til at sætte Lovestorm-projektøren på forskellige succesfulde steder på Lolland-Falster.
I dag tager vi hul på år 2 for Lolland-Falster Lovestorm. Vi har i Quality Lolland-Falster besluttet at lægge arbejdet med Lovestorm i hænderne på en ny arbejdsgruppe, som vi kalder ”Sammen om Lolland-Falster 2016”. Gruppen består af Anne-Lise Becker, Dea Cordt Kragh, Hanne Garcia, Peter Engberg Jensen, Philip Rasmussen, Tanya von Rosen, Torben Stjernholm Laursen og mig selv, sagde hunden.
Vi har lavet et arbejdsprogram, som bl.a. indeholder ideerne om at lave et nyt website for hele Lolland-Falster og om at lave et mere organiseret borgerfællesskab. Jeg vil ikke gå i detaljer med det her, men vi har givet hinanden håndslag på at videreføre drift og udvikling af Lolland-Falster Lovestorm-bevægelsen, og at vi vil samle de mange tråde og initiativer, som Lovestormen har affødt.
Jeg vil opfordre alle til at holde dampen oppe i Facebookgruppen, på Instagram, på Facebook-siden Kærlig hilsen Lolland-Falster og overalt i borgerforeninger, sportsklubber, erhvervssammenslutninger, handelsstandsforeninger og interessefællesskaber på vores skønne øer. Husk at vi alle sammen – også som enkeltpersoner – er ambassadører for Lolland-Falster, og at det har betydning, hvilken historie vi fortæller om det sted, vi kommer fra.
Mange havde nok spået at Lovestormen bare var varm luft og ville dø ud efter nogle måneder, men stormen har på ingen måde lagt sig. Der er fortsat en enorm interesse for Lovestorm og det store potentiale, som det har – både som brand og som folkebevægelse. Det er, når et brand og en folkebevægelse smelter sammen, at vi for alvor kan rykke og ændre vores omdømme og skabe forandringer. På mange måder ligner Lolland-Falster sig selv i forhold til sidste år. Men vores selvopfattelse og selvværd er ændret, og som jeg sagde før, er det er netop her, at nøglen til de store forandringer ligger.
Til allersidst vil jeg rette en stor tak til alle, der har bidraget til Lolland-Falster Lovestorm det første år. Tak til Tine Vinther Clausen, der var gnisten, som antændte os, tak alle de 22.000 medlemmer af Lovestormgruppen, tak QLF-bestyrelsen og QLF-netværket, tak til borgmestrene og byrådene i Lolland og Guldborgsund Kommune. Tak til Business Lolland-Falster og Ambassadørnetværket, tak til vores lokale medier for super opbakning og særlig tak til Tone Reynolds, som har en stor del af æren for, at vores Facebookgruppe er så fokuseret og velfungerende, som den er. Tone lægger også mange kræfter i Lovestorms Eventgruppe, som giver et fantastisk indblik i alle de kommende store og små begivenheder, som finder sted på Lolland-Falster. Det skal Tone have stor tak for!
En helt speciel tak skal også lyde til Philip Rasmussen og Søren Rosenberg fra By og Landskab i Nakskov, som har ydet en fuldstændig enestående opbakning lige fra dag 1.
Jeannie Wachner skrev 24. april sidste år i gruppen:
“Kære #lollandfalsterlovestorm – tusind tak fordi I har åbnet mine øjne og fået mig til at huske at værdsætte, at jeg bor lige netop her… Det er som om denne uge – med dette fællesskab, alle de gode historier og de smukke billeder – har gjort min ryg lidt mere rank! Det er her jeg bor, og jeg er stolt af det…! Pludselig ser jeg det smukke omkring mig, pludselig husker jeg… Tak alle sammen – og hvis denne gruppe ikke nødvendigvis fører til “noget større” så har den i hvert fald givet mig noget meget værdifuldt… Stolthed!”
Lad det være de afsluttende ord. Tillykke til os alle sammen med det første år. Mit ønske for Lolland-Falster Lovestorm er, at vores bevægelse år for år må udvikle sig, og at de danske sydhavsøer i fremtiden må få masser af positiv omtale og velfortjent opmærksomhed.
Tak for ordet og god vind til os alle sammen!