Hvem er du?
Jeg er sådan én, der i mine første 70 år altid har skullet prøve nye områder. Som 6-årig var jeg balletbarn, som ung konkurrencedanser i standarddans og jive. Som 16-årig elev i IBM København, senere leder af administrationen i IBM Odense, været systemudvikler på Datacentralen, gået på universitetet og Handelshøjskolen i nogle år, været sagsbehandler på socialcenter på Nørrebro i København – og så endelig tilbage til det kulturelle.
Fra 1988 og til 2007 var jeg leder af, skriverkarl, gadegøgler, syngepige, skuespiller, regnskabsfører, chauffør og kulisse/rekvisitslæber i turneteatret Måneskinsteatret. I 2012 tog jeg så springet fra Thy/Thisted til Sydhavsøerne. Min sjæl ville hjem til Østdanmark – ud hvor Mælkevejen hang lige over mit hus, hvor jeg kunne høre lærken og lugte havet.
Hvorfor bruger du tid på Gedser og Danmarks Sydspids?
Den bedste måde at blive en del af en landsby eller samfund på, er ved at deltage. Mit bidrag er at arrangere musik og gadeteater og være med til at synliggøre alle de andre aktiviteter, der er i Gedser. Så jeg tog initiativ til Gedser Fyrstival, og hopla – vi har 5 års jubilæum i år, og der er kommet flere og flere turister til – såvel her fra landet, men især fra Tyskland. Der er stadig plads til flere. Og jeg har fået indført det årlige Spil Dansk-arrangement og fejring af sommer- og vintersolhverv på sydspidsen.
For mig har Gedser, Sydspidsen og Sydfalster en række turistmuligheder. Eksempelvis Pumpestationen i Marrebæk, Det sorte Geomuseum, Gedser Remise og nu også Det gule Palæ trækker mange turister til. Mejerigaarden B&B og fest/koncertsted og Gedser Røgeri er nystartede steder med har høj kvalitet. Gid der bliver flere af deres slags. Var jeg yngre, ville jeg starte en kaninfarm med kød til lækre specialiteter. Jeg ved, at hele vores område hernede vil blive en turistmagnet. Vi har alt – undtagen lommen fuld af penge og politikernes bevågenhed.
Men ringene skal nok brede sig, og Scandlines sejler et par millioner mennesker fra Rostock til Gedser eller omvendt hvert år. Og vi får etableret flere og flere kontakter og samarbejdsmuligheder Rostock og Gedser imellem – kunstnere, musikere, den tyske Olsen Banden-fanklub, vinterbaderne.
Hvorfor er du med i Lolland-Falster Lovestorm?
Gedser er en del af Lolland-Falster, og det er vigtigt både at synliggøre sit eget område, men også at være en del af sydhavsøerne. Lovestorm-initiativet har vist til fulde, at der er en kraft og ildsjælementalitet her på øerne, som gør én stolt, nysgerrig og taknemmelig. Det spirer og gror her på sydhavsøerne. Jeg er foreløbig kun digitalt aktiv i Lovestorm-gruppen og deler gerne selv smukke billeder og små historier på Facebook-siden, men nyder også de mange smukke indslag. Og tænker tit (men siger det ikke højt): Nøj, der kunne man også have slået sig ned! Men jeg tænker det kun, for for mig ligger Gedser lige midt i verden.
Hvad er dine håb for fremtiden for Lolland-Falster?
Jeg er overbevist om, at tiden arbejder for Lolland-Falster. Mange – især børnefamilier – vil gerne væk fra storbyernes stress og støj. Men det er nødvendigt med børnehaver, skoler og arbejdspladser. Så jeg håber på politikere, der ikke nedlægger, men opbygger decentralt. Og som har visioner og idealer med stort M som i menneskelig.
Sydhavsøerne er jo som skabt til at være fødevareleverandør, små trygge fællesskaber og turistområde. Se nu bare udmeldingen fra Coop og Fejø Frugt med crowdfunding til hans projekt. Hurra, mere af det. Og kaninfarm og udnyttelse af Havtorn og æblemost-specialiteter og stjernekiggeri fra Gedser Vandtårn … og … Der er så mange muligheder!