Hvad er det bedste og det værste ved Lolland-Falster?
Lolland-Falster Lovestorm bringer i magasinet GLIMT en række interviews med kendte og mindre kendte profiler fra erhvervs- og kulturlivet på Lolland-Falster.
Vi har som den første interviewet Kim Rahbek som er forretningsmand og iværksætter, en af grundlæggerne af Sticks’n’Sushi og desuden formand for Business Lolland-Falster. Portrætterne kan læses her på www.lovestorm.dk og i det trykte magasin GLIMT som du finder på Lolland-Falsters Folketidende. GLIMT er gratis og uddeles i butikker og på kontorer på Lolland-Falster. |
Tekst og foto: Kirsten Sydendal
Hvad er dit forhold til Lolland-Falster?
Jeg flyttede til Karleby på Falster, da jeg var 9 år. Men jeg kommer fra provinsen, jeg har boet på Langeland og i Svendborg. Så da jeg flyttede til Lolland-Falster, var det ikke sådan: Hold da op, jeg har aldrig været på landet før.
Lolland-Falster er min hjemstavn. Og så synes jeg, det er dejligt at være et sted så tæt på hovedstaden. Om nogle år kan vi køre til Hamborg på en time. Vi kan tage til Lübeck og til Leipzig. Det er jo lige før, vi igen kan blive en del af de gamle hansestæder i 1300-1500 tallet.
Hvordan vil du beskrive Lolland-Falsters udvikling i den tid, du har boet på øerne?
Det er positivt. De sidste 4-5 års udvikling er jo baseret på mange års arbejde af dem, der har boet på øerne i mange år med at vende det narrativ, der var omkring øerne – som Udkantsdanmark. Der fornemmer jeg – og ved også – at der foregår en helt anden bevidsthed om de styrkepositioner, vi har på Lolland-Falster. Det er dem, vi fokuserer på. Det har været en meget positiv udvikling, synes jeg.
Hvilket sted på Lolland-Falster holder du mest af?
For en del år siden var jeg på et lederkursus, hvor vi skulle lukke øjnene og forestille os det sted i hele verden, der var smukkest. Og bagved Hesnæs Havn der ligger der en lille lund oppe ved bøgeskoven
med udsigt over bugten ved Hesnæs. Den har sådan et moslignende underlag. Og da jeg var dreng og spejder, gik jeg altid derned flere gange om sommeren og satte mig op ad bøgetræet og så ud over denne her bugt ved Hesnæs. De her bøgestammer virkede som katedraler på mig, og der, kunne jeg ligge som 12-13-årig og kigge op i bøgeskoven og høre vandets klukken og vindens susen. Og – hvis jeg var heldig – se en råbuk. Det er et af de smukkeste steder, jeg kender i hele verden, og dermed også
Lolland-Falster.
Hvor har du haft dit lykkeligste øjeblik, og hvorfor?
Det var, da jeg mødte min nuværende kone og kæreste i 2.g på Gulf-stationen i Horbelev. Det var et lykkeligt øjeblik. Jeg satsede hele butikken og er stadig gift med Christa.
Hvor går du ud?
Nu sidder vi jo på Sakskøbing Hotel. Det er et af stederne. Og så er der selvfølgelig mine egne steder: Pomle Nakke og Hesnæs. Én gang om året – hvis der er plads – tager vi over til Den Fuldkomne Fisker ved Onsevig. Og – igen når der er plads – Restaurant Ö i Nysted. Og så en havnebajer ved en god havn nu og da.
Hvis du skulle have et nyt hus i morgen, hvor skulle det ligge?
Så ville jeg måske være lidt provokerende og vælge Gedser. Gedser er et undervurderet område. Gedser er et smukt sted. Jeg ved godt, det er en gammel arbejderby. Den har været fyldt med jernbane- og færgedrift, men når man står dernede en vindblæst forårsdag på Danmarks sydligste punkt, så er der noget med lyset dernede og det der flade, skotske landskab. Det er meget, meget specielt.
Hvilken kulturinstitution besøger du oftest og aldrig?
Hvis man kan definere Lollands Bank Park Stadion i Nykøbing som en kulturinstitution, så er jeg ofte ude og se vores lokale fodboldspillere. Der er ikke nogen steder, jeg ikke vil komme. Dem kender jeg i hvert fald ikke.
Hvad kan det, siden du besøger det så tit?
Jeg holder meget af fodbold. Det er klart. Og fodbold og sport på et vist niveau kan noget med at samle folk. Der er en dejlig samhørighed på tværs af alle mulige skel og klasser. Og så er det imponerende at Lolland-Falster har p.t. (april 2022, red.) en klub der ligger blandt de 18 bedste i Danmark. Med det mindste budget. Vi har Danmarks – minimum – 18. bedste hold. Så vi ligger tæt på toppen i dansk fodbold med et budget på 7 millioner!
Har tiden med corona fået dig til at bruge Lolland-Falster på en anden måde?
Ja, det har det. Jeg har jo det privilegium at jeg har et hus hernede og en gård. I og med at jeg er beskæftiget hernede nu med det jeg laver i min egen virksomhed og i organisationerne hernede, så bruger jeg 50-70% af min tid hernede. Minimum. Jeg har ikke brug for København som arbejdssted længere. Jeg bruger København i forbindelse med møder og for at se familie og venner, men jeg vil hellere bo på Lolland-Falster og gå en tur i skoven eller ved vandet end at bo på Frederiksberg.
Hvilke steder og bygninger ville du vise en udenlandsk gæst?
Jeg har en fast rute. Nu bor jeg på Nordøstfalster. Og der kører vi ned omkring Corselitze Gods, ned langs Tromnæs Alleen og op langs kysten der. Det er faktisk meget, meget smukt. Og nogle gange går vi også en tur langs kysten derovre.
Et andet sted, jeg også synes er værd at besøge, er Langø. Det er lidt af en tur, men det at køre fra Nordøstfalster, hvor der er bakkelandskab og ser den der ændring i landskabet og også i bygningsmassen. Der er ufatteligt mange godser og herregårde på Lolland. Dem er der ikke så mange af
på Falster. Og så lander man pludselig ude i det flade landskab, hvor diget er. Så får de også lige historien om 1872 og stormfloden. Det er faktisk en god tur. Jeg kan faktisk vise dem en hel egn på en eftermiddag.
Er der noget, du ikke vil vise?
Nej. Vi er et samfund på godt og ondt. Og kører du ud gennem en landsby som godt kunne trænge til en gang maling, så er det det er. Sådan noget ser man også i London. Der er vi ikke bedre end andre.
Hvad mangler Lolland-Falster for at blive Danmarks fedeste landsdel?
Jeg synes faktisk, vi er en fed landsdel. Det glemmer man lidt. Vi mangler måske en egenopfattelse af, hvor godt det egentlig er hernede. Vi går lidt rundt og siger: ”Arh, det kunne godt blive bedre.” ”Hvad er det kommunen gør galt?” Men langt det meste på Lolland-Falster fungerer jo. Og de problemer vi har, er jo ikke kun på Lolland-Falster. Alle dele af Danmark uden for København har problemer med skolerne og mangel på sosu-assistenter. Det er jo ikke en stedsspecifik ting. Det har vi tilfælles med Skjern og Ringkøbing, med Langeland og Silkeborg. Så har de andre problemer i København. Det er jo ikke bare
guld og mammon der ligger i København.
Vi skal tale vores egen gode sag, og gøre de gode ting vi gør, endnu bedre.
Færdiggør sætningen ”Hvis jeg var borgmester, ville jeg …”
Hvis jeg var borgmester og havde politisk indflydelse, ville jeg satse hele butikken på den grønne omstilling. Jeg ville satse hele butikken på at producere noget bedre mad, og jeg ville satse hele butikken på at producere mere mad til de nære borgere. Jeg ville genopfinde den gamle køkkenhave i stor skala, for når man gør det, er der alle mulige afledte jobs, der følger med.
Hvad skal produceres, hvad skal processeres, hvad skal pakkes? Det skal laves, det skal sælges, og derfor er mad grundlæggende en platform for os mennesker. Det er det, der skaber hele værdikæden.
Beskriv en perfekt lørdag på Lolland-Falster
Det er at stå op klokken 6 og så enten slå golfbolden ud på Falster Golfklub eller Storstrømmen og spille golf en 3-4 timer. Når klokken er 11-11.30 gå ind og få en øl og mad. Så tage tilbage til stranden og skoven og slappe af om eftermiddagen og læse en god bog. Og så invitere nogle gode venner til en gang grill om aftenen.
Hvad er Lolland-Falsters mest oversete åndehul?
Det er faktisk vores store kystlinje. Vi har 600-700 km kystlinje. Noget er mere tilgængeligt end andet, men vi glemmer faktisk lidt at vores kyst er vores bjerge. Når folk fra udlandet kommer op og ser hvor
smukt, der er klokken 6-7 om morgenen en sommerdag, men også en barsk efterårsdag, så er det med vandet helt fantastisk. Vi glemmer hvor pragtfuldt det er med så stor en kystlinje. Uanset hvor man bor på
Lolland-Falster, så kan man ikke undgå at ramme vandet i løbet af en halv time.
Hvad er din seneste kulturoplevelse på Lolland-Falster?
Det var sidste år, hvor vi havde et musikarrangement på Hesnæs Havn. Vi havde et lokalt band spillende med violin, guitar og sang og dans. Det var meget, meget hyggeligt.
Hvad skal lollikkerne og falstringerne blive bedre til?
Hvis jeg må være lidt provokerende: Vi er meget magelige. Der er også noget smukt i det. Det er et dejligt ord. Det er fint nok. Men når folk har et godt job og en god indtægt, økonomien balancerer, hvad driver så væksten? Hvordan kan man være sulten i Paradis, er der også nogle der siger.
På mange områder har du et Paradis hernede. Der er masser af billige boliger, og hvis du har et job, så har du penge. Hvis du skal drive et samfund, det gælder ethvert samfund, om det så er en lille landsby i
Amazondeltaet eller i Kina eller Japan, så er der nogen der skal drive noget udvikling, og der kunne man godt ønske sig at der var flere. Og udvikling for mig er ikke noget med 6-7% vækst om året. Det er måske
bare at drive den lokale fodboldklub, foreningen eller gymnastikforeningen eller skabe netværk, så der skabes liv, ud over éns arbejdsliv.
Hvornår er Lolland-Falster smukkest?
Det er for patetisk at sige hele året, men april kan jeg godt lide. Når skoven er nøgen. Der er noget meget sensuelt i skoven hvor alle de nøgne stammer står der på skovbunden side om side. Og så på en uge, så er det hele sprunget ud … Og så er der en dejlig sommer, men jeg kan altså også godt lide en rigtig efterårsstorm eller – de desværre få gange det efterhånden sker – en frostklar vinterdag. Og stilheden – den der solitære stilhed holder jeg enormt meget af.
Hvor på Lolland-Falster har du været lykkeligst?
Mine tre år i gymnasiet i Nykøbing Falster og i Horbelev. Det var meget dannende år. Jeg var så heldig, at da jeg gik i gymnasiet dengang, der var der ikke nogen adgangskrav til universitetet, så jeg kunne danne
mig. Det var fantastiske, dejlige år. Det var i 1970’erne hvor der var sammenhængskraft i samfundet. Der var en købmand i hver landsby. Meelse havde en købmand, Eget havde en købmand, Karleby havde
en købmand og en brugs, Bregninge havde en købmand, Maglebrænde havde en købmand, og sådan kan man blive ved. Købmænd over det hele. Når man cyklede hjem fra skole, kunne man komme ind hos en købmand i en brun kittel og købe for 1 kr. blandet slik, og så kørte vi videre.
Jeg er romantiker. Jeg kunne godt tænke mig at nogle af de samme ting kunne komme tilbage, men det kan de nok ikke. Erhvervsstrukturen er anderledes. Jeg priser mig enormt lykkelig for at min ungdom var i de år, hvor man kørte rundt på knallert og cykel.
Hvad drømmer du om for Lolland-Falster?
Jeg håber, at vores egn vil udvikle sig, hvor man kan leve og arbejde i det moderne samfund 2.0. Og hvor man også udvikler landbrug, hvor ny teknologi, fx robotteknologi, kan være med til at løse de store klimaudfordringer. Det at dyrke økologiske grøntsager er jo mandskabskrævende, og jeg synes ikke, det er en drøm at komme tilbage til lugejernet igen og gå 10 timer i marken. Det kan ikke lade sig gøre. Men
man kan måske få en maskine til at luge, så man kan få grøntsager op af jorden, som skal forarbejdes lidt tættere på, så vi ikke skal flyve grøntsager hjem fra Marokko og Egypten, men så vi kan producere dem selv i og omkring Danmark.
Det kunne Lolland-Falster godt være med til at løse.