Birgitt Bjerre er en af Lolland-Falster Lovestorms lokale ambassadører. I dette interview møder vi en ægte ildsjæl med dybe rødder i Lolland-Falsters natur og kultur. Birgitt Bjerre er vokset op i et område, hvor historie og iværksætteri er flettet tæt sammen.
Gennem et langt liv har hun sat et markant aftryk i det lokale foreningsliv, på den politiske arena og ikke mindst i forhold til turismen i området. Med sin baggrund som ingeniørassistent, turistassistent og aktiv kommunalpolitiker og med en passion for cykling, guidede ture og frivilligt arbejde, har hun været med til at udvikle og synliggøre de mange muligheder, Lolland-Falster byder på. I dette interview deler hun sine erfaringer, visioner og gode råd til andre, der brænder for at gøre en forskel.
Det meste af mit liv har jeg boet i Sundby tæt på Guldborgsund og Nykøbing Falster. Jeg er cykelentusiast, foredragsholder og guide. Interesser som jeg deler med min nuværende mand. Jeg har fra et tidligere ægteskab to voksne børn og er bedstemor til fire dejlige børnebørn. Jeg er uddannet ingeniørassistent og turistassistent/rejseleder, og jeg har været medlem af byråd- og amtsråd.
Min far kom på cykel fra Nordsjælland til Lolland-Falster under krigen i 1942, da han som aktiv modstandsmand i København måtte flygte fra Gestapo. Min mor er fra Midtsjælland og fulgte efter. I 1943 startede min far sin egen entreprenørforretning på Toftevej i Sundby og engagerede sig i lokal politik og foreningsliv. Under krigen fortsatte han lokalt som frihedskæmper med skjult krudt og kugler, som lå klar til at springe Chr. 9´s bro i luften (hvis tyske tropper skulle stoppes). Her blev jeg født i 1944 med krudt på loftet.
Som ingeniørassistent førte jeg tilsyn med byggerier i København bl.a. den 150 m høje skorsten på Vestforbrænding. Jeg blev gift i Kettinge Kirke, og vi bosatte os i Herlev. Her sad jeg i tre år i byrådet, indtil vi flyttede til Sundby på Lolland, hvor min mand havde fået job i min fars firma. Sundby havde ingen børnehave, så jeg involverede mig i opstarten af børnehave i Den røde Skole og en fritidsordning på Sundskolen.
Sammen med to veninder startede jeg en Genbrugsforretning i Slotsgade i Nykøbing, som jeg drev i 10 år. I samme periode var jeg spejderleder for de blå pigespejdere og i 1982 startede jeg Nykøbing F. Tambourkorps senere Nykøbing Falster Garden. Det gav en masse dejlige oplevelser med musikglade børn, som spillede musik til arrangementer både i Danmark og udlandet. Vi deltog med succes i konkurrencer og gav stor synlighed for garden og for byen. Indtægterne blev brugt på nye instrumenter, uniformer og rejser.
Politik har altid været min store interesse. Jeg har været medlem af byrådet i Nykøbing, formand for den konservative vælgerforening, medlem af Storstrøms Amtsråd og Kommuneforeningens bestyrelse. Efter min tid som orkesterleder for garden, tog jeg en uddannelse som rejseleder og guide i Landsgardeforeningen og rejste rundt i Europa med forskellige danske bygarder.
Siden supplerede jeg med uddannelse som Interregional Turistassistent på Industri-og Håndværkerskolen, hvor jeg lærte om formidling og design af hjemmesider. Det faldt sammen med det store boom i cykelturisme i Tyskland, som jeg oplevede og var del af i min praktik på Turistkontoret i Dahme i Nordtyskland.
Med alle disse erfaringer på bagagebæreren fik jeg mod på at skabe bedre lokale muligheder for at dyrke motion på cykel i vores meget smukke natur på Lolland Falster. Sammen med min nuværende mand, aktive cyklister fra Sundgruppen og Cyklistforbundet fik jeg etableret en del cykelruter i Guldborgsund kommune med tilhørende kort og hjemmesider. Det drejer sig om:
- Sundruten på 44 km (cykelrute rundt om Guldborgsund) med tilhørende 6 primitive teltpladser langs kysterne til brug for sejlende, gående og cyklende. Årlige guidet cykeltur af Sundgruppen
- Falster rundt er en skiltet cykelrute tæt på kysten på 130 km med 13 informationstavler, cykelrutekort og hjemmeside. Årligt arrangerer Sundgruppen Motionscykelløbet Falster rundt og Kyst til Kyst på 142 km, 112 km og 40 km.
- Cykelblomsten Guldborgsund med forslag til 7 rundture på under 50 km, som benyttes flittigt især af cyklende sommerhus turister.
HVAD ER DER SKET INDEN FOR DIT ARBEJDSOMRÅDE DE SENESTE FEM ÅR, SOM ER VÆRD AT NÆVNE?
De sidste 5 år har jeg været formand for 3 bestyrelser, som har beskæftiget sig med turisme:
1) Nykøbing Falster Turistforening med aktiviteter for byens borgere og de mange turister, som besøger vores by.
2) Ny forening for Samarbejdende Turistaktører på Lolland-Falster med fokus på overnatning, kultur og informationer om hinandens aktiviteter og muligheder for et samarbejde på tværs af de 2 kommuner i en ny hverdag, hvor de etablerede Turistinformationerne nedlægges i 2023 og 30 nye infopunkter med frivillig arbejdskraft startes op.
3) Sundgruppen. Fik i et samarbejde med cykelfolk fra Rostock udvidet Cykelblomsten med 3 flotte cykelture i Rostock området med støttet fra Friluftsrådet, EU og Sundgruppen. Den blev nu på 72 sider på 3 sprog og trykt i 15.000 eksemplarer.
Motionscykelløbet Falster Rundt får stadig flere deltagere – de sidste år tæt på 400 cyklister med 30 frivillige hjælpere 1. søndag i august.
For Turistforeningen designede jeg i 2020 en oplevelsestur rundt i den historiske by – Nykøbing Falster – en by-guide og quiz ”I Dronning Sophies fodspor”. Trykt i 15.000 eksemplarer på 3 sprog. I 2024 blevet den næsten udsolgt og er nu genoptrykt med få rettelser.
HVAD SKAL DER SKE DE NÆSTE FEM ÅR I JERES LOKALOMRÅDE? HAR I VISIONER FOR OMRÅDET?
I de kommende år vil hele Lolland og Falster få gavn af de mange turister, som tiltrækkes af vores nærhed til en storslået natur med lange kyststrækninger. Cykelturismen vil være i fremgang, der vil komme flere overnatningssteder, en bedre infrastruktur med hurtigere tog til tiden, flere og bedre cykelstier og ruter, så flere vil komme på besøg og bosætte sig i vores naturskønne område. Den stigende turisme vil hæve standarden for turismen i vores område. Forhåbentlig får vi lavere priser på transport fra Tyskland, som vil medføre flere besøg fra gæster sydfra.
HVAD ER DINE TRE GODE RÅD TIL ANDRE ILDSJÆLE?
- At holde ilden ved lige og ikke lade sig slå ud af vanskeligheder med at få tilskud og tilladelse til projekter i første omgang.
- At synliggøre arrangementer med gode foto, pressemeddelelser, annoncer, indsætte oplysninger på kultunaut, visitlolland-falster, Facebook og andre sociale medier, så flest mulige bliver orienteret.
- At få et godt netværk, skabe kontakter til andre personer, erhverv og foreninger og finde en tovholder i kommunen, som kan hjælpe. (Det var nemmere i de små kommuner at få hjælp)
HAR DU ET GODT RÅD TIL POLITIKERNE?
Sydhavsøerne er et tiltrækkende natur-og kystområde, som kunne tiltrække mange flere turister og turistvirksomheder, hvis kommunerne ville satse mere opmærksomhed og økonomi på turismen. Vi er mange turistaktører og frivillige, som gerne vil bidrage til det netværk, som kan løfte turistprojekter op til handling. Frivillige personer bag Lolland-Falster Lovestorm har skabt stor synlighed og et større netværk af frivillige, som godt kan bakkes mere op af kommunerne. Netværk, som kan løfte og sætte Lolland-Falster op i ligaen, som et attraktivt bosætnings- og turistområde. Vi skal alle blive bedre til at samarbejde, inddrage hinanden, andre foreninger og erhvervslivet i gode partnerskaber, som skaber energi til os selv og alle dem, som vi vil glæde med vores projekter. Og det er mit håb at vores kommuner fremover vil blive bedre til at være en del af dette samarbejde.
MINE HJEMMESIDER: www.cykelblomsten.dk, www.falster-rundt.dk, www.nykobingfalster.dk/byguide-og-historiequiz-i-dronning-sophies-fodspor/, www.birgittbjerre.dk
MINE FAVORITTER PÅ FACEBOOK: Turistaktivitet Lolland-Falster, Cykelblomsten Guldborgsund, Visit Lolland-Falster, Lolland-Falster Lovestorm.